Rusakulan vertikal

Tanken var att årets lopp skulle ingå i Långloppscupen, men p.gr.a. Corona var arrangörerna Random Event tvungna att begränsa antalet deltagare och då fick loppet inte vara med i cupen. Synd då det nu "bara" blev 47 löpare. Det var i och för sig stort deltagarrekord, men tidigare lopp har varit start i Klckhammar och sedan upp till målet på Rusakulans utkiksplats. De har varit ca 3,3 km uppför.

Nu var det ett litet annat koncept då både starten och målet var på Klockhammars fotbollsplan. Löparna avvek från de två vanliga bansträckningarna mot toppen redan på grusvägen från Lockhyttan och tog vänster uppför den, till vändplatsen vid Trolldalen där löparna kom på Bergslagsleden, sprang upp genom Trolldalen och sedan svängde vänster upp på ”Rundslinga Blankhult” och upp på toppen av Rusakulan för att sedan ta sig ned via Bergslagsledens återvändsled till toppen, höger en bit på leden och därefter ned den väg man vanligtvis springer upp i touren med avslutnig med ett stort u på fotbollsplanen. Det gjorde 4,8 kilometer uppför, bitvis mycket tekniskt med massor av sten och även rötter genom Trolldalen, och drygt tre kilometer utför, bitvis brant stig. Fick 8,17 på GPS:n.

Arrangörerna från Random event med Johan Röjler och Tord Wiksten i spetsen gjorde ett mycket bra jobb och såg till med att vi löpare hela tiden höll distans till varandra. Det är individuell start med en minuts mellanrum så aldrig behövdes det att vara nära någon annan utom när man sprang om eller blev omsprunget ute i skogen. Ombyte skulle göras hemma och därför fanns inga duschar, så ur Covid 19 aspekt var det ganska liten risk .

Vi var tre löpare från klubben som valt att delta i loppet. Ingvar och Ester Skoglund som är ganska vana traillöpare och så Per Börjesson. När vi läste startlistan såg vi att det var mest länets topplöpare, och sedan för oss okända klubblösa kilsbergsbor, så vi räknade med att bli bland de sista i resultatlistan.

Så blev vi också "seedade" då Per fick starta 18.07 och Ester 18.12 med Ingvar en minut efter. Frågan nu var om Ester och Ingvar skulle komma ikapp Per på banan.

Trots att det var ett ganska jobbigt lopp var det ändå roligt och vi får hoppas att det kan vara med i cupen nästa år.

Alla tre var nöjda med sina insatser efter loppet. Ester fick bästa placeringen då hon kom sjua av elva damer. Ingvar sprang ikapp Ester och sedan följdes de åt, och Per lyckades hålla undan och var först av oss i mål, dock med den långsammaste tiden.

Mycket riktigt blev Per sist av herrarna, men bara några sekunder från näst sista platsen och han var i alla fall före några av damerna. Vid vändpunkten, Rusakulan hade Per tre herrar efter sig, men alla tre var snabbare på nerförslöpning.

Segrare blev Mattias Nätterlund, IF Start 32.05 efter att passerat Rusakulan på 19.52. Liduina van Sitteren, Örebro AIK var överlägsen på damsidan med tiden 37.13 med mellantiden 23.00.

Resultat:

M 34) Ingvar Skoglund 51.31 (31.15) 36) Per Börjesson 53.07 (32.50)

K 7) Ester Skoglund 52.30 (32.14) Vändpunktstiden vid Rusakulan inom parentes.