Öppet spår söndag

Första dagens Öppet spår gick som vanligt söndagen före det stora Vasaloppet. Efter en längre tids mildväder, blåst och mulet blev söndagen ovanligt trevlig. Sol och några minusgrader i start, som blev fyra plus i mål. Vinden var mycket svagare än dagen innan och åt rätt håll. Medvind mesta delen av loppet.

Tyvärr var det lite dåligt med snö, men där det fanns var spåren snabba och fina. Själv hade jag dock problem där snö saknades och man skulle åka på blankis. Skidorna och jag var inte riktigt överens och det blev två vurpor på platten!

Som tur var klarade jag mig i alla nedförsbackar. Det stod en flaggvakt överst i backarna, något jag aldrig varit med om på mina tjugoen tidigare lopp. Vakten sa "ta det lugnt, åk på vänster sida (någon gång höger sida) Finns inga eller mycket dåliga spår på den andra sidan". Det fanns inga spår på den bästa sidan heller, för alla plogade så det var bara att ställa in sig i ledet och ploga. I många backar ramlade några framför och då gällde det att kunna komma över plogvallarna och sedan när man var ute på isen inte halka av, för utanför var det barmark och det hade blivit tvärstopp.

Efter Evertsberg blev spåren blöta och tröga i solen, men i skuggan var de fortafarande snabba.

Från Östansjö SK var det fem deltagare anmälda. Snabbast var veteranen Bengt Nilsson som åkte sitt 39:e lopp! Hans tid gav en mycket fin fjärdeplats i åldersklassen!

Per Börjesson åkte mer än två timmar snabbare än i fjolårets tunga vasalopp och det räckte till 23:e plats i hans åldersklass. Jakob Svensson gjorde sitt första lopp anmäld för Östansjö SK men han har åkt ett lopp tidigare, för många år sedan. Linnea Nilsson åkte för sjunde gången mellan Sälen och Mora. Den femte som var anmäld, Susanne Nyman kom aldrig till start, så ingen som tvingades bryta loppet.

Mycket fina prestationer av alla östansjöåkare!

Resultat:

H 40 Jakob Svensson 9.00.58 H 65 Per Börjesson 7.13.05 H 70 Bengt Nilsson 6.46.04

D 35 Linnea Nilsson 9.07.09