Nora Marathon

För femte året arrangerade IFK Nora sitt marathonlopp på den mycket tuffa banan. Fyra varv som är mycket kuperade. Långa och branta backar hela vägen. Först en lång seg efter en kilometer och den följs av en ännu längre och lite brantare efter två km. Den är dessutom rak så man ser nästan hela backen vilket kan vara psykologiskt jobbigt, särskilt varv tre och fyra.

Sedan blir det lite nerför på en grusväg, innan två korta och en lång backe följer. Den långa är dessutom brant och kommer halvvägs in på varvet.

Så en relativt lättlöpt bit på väg 244, och till vätskestationen vid Gyttorp. Fortsatt lätt ner under väg 244 innan en lång seg uppförsbacke som avslutas med en brantare del vid ca sju km. Därefter två kilometer småkuperat där det gäller att ladda batterierna för sedan kommer Knutbergsbacken som är brant och inte så kort innan man äntligen kommer tillbaka till start och mål området.

Men innan man får varva eller springa i mål måste man ta en extra sväng på parkeringen ut mot elljusspåret fär att få ihop hela marathonsträckan.

Det blev stort deltagarrekord då det var första gången loppet var med i Långloppscupen och var DM/VDM för Närke. När dessutom nästan alla andra lopp var inställda p gr a Corona kom 104 löpare till helmaran och 67 på halv- och kvartsmarorna.

Vi från Östansjö hade två anmälda till maran och en till halvmaran. Kerstin Liljerås gjorde en stark halvmara där hon kom på en fin tredjeplats. Magnus Liljerås sprang fort i tre varv av de fyra innan han valde att kliva av, då det känts tungt redan från början. Fick ta det som ett bra långträningspass. Per Börjesson fullföljde maran och var nöjd med att komma under fem timmar på den tuffa banan. Det gav en seger i VDM klassen M 65.

Segrade gjorde Joacim Lantz, Ockelbo SK 2.26.24 som är nytt banrekord med 7,5 minuter. Men änndå mer imponerande var damsegrarinnan Liduina van Sitteren som krossade gamla banrekordet med över 40 minuter när hon sparn in på 2.52.14 med bara fem män före. Hon satte PB med över två minuter trots att det är en jobbigare bana.

Segrare på halvmaran var Anders Österlund, Västerås SOK 1.12.52 och Petra Hanaeus, IF Start 1.30.50 och på kvartsmaran Karl Wilenius, Linköpings VSK 37.56.00 och Carolina Wikström, LK Roslagen 36.32 snabbast av alla på den sträckan och snabbare än gällande banrekord på Sylvesterloppet som är samma bana minus 165 meter på parkeringen.

Resultat:

M Mara 56) Per Börjesson 4.58.55

K Halvmara 3)Kerstin Liljerås 1.52.50