Skinnarloppet

Det anrika Skinnarloppet genomfördes för 89:e gången i Malung. Bansträckningen är två varv på en ca. tjugoen kilometersbana efter den tre km långa prologinledningen.

Det gör sammanlagt 45,7 km med en lång och jobbig stigning först på de båda varven. Därefter kommer en behaglig sträcka med ren stakning uppe på en myr, innan det blir ganska mycket utförsåkning ner mot stadion. Både i början och slutet på varvet är det många, olika långa saxbackar.

I år var det bara Mats Bergvall som åkte från Östansjö SK. Han gjorde ett starkt lopp, hela 11 minuter snabbare än förra året.

Hur spåren var vet jag inte, men enligt Klart:s väderprognos höll det sig på någon minusgrad och ingen nederbörd. Låter i alla fall bra! Segertiden för herrarna blev nio minuter snabbare än förra året, och hela tjugo minuter för damerna, vilket indikerar fina förhållanden. Spåren brukar alltid vara fina första varvet, men kan ibland vara lite sönderkörda på det andra.

Loppet brukar alltid vara mycket välarrangerat. Det här är nog efter Vasaloppet Sveriges bästa skidlopp, som fler från klubben borde åka. Trots det stora deltagarantalet, blir det aldrig trångt i spåren som är dubbelspårade hela vägen.

Snabbast var Axel Bergsten, IFK Skövde SK som vann på 1.52.30. Snabbaste dam var Karin Wallén, Falun Borlänge SK 2.04.17. Damerna åker 42 km.

Resultat:

H 60 21) Mats Bergvall 2.53.26 (totalplacering 311)