DM 5000 m

I år arrangerade Stocksäters IF DM 5000 m på banorna i Glanshammar, då Transtensvallen inte var tillgänglig. Upprustningen av banorna som skulle vara klara för länge sedan pågick nämligen fortfarande.

Tur då att Glanshammar kunde låna ut sina banor.

Vädret var inte så bra som förra året, då det var varmt och kvavt. Särskilt för de heaten som startade först.

Som vanligt var det många löpare som ville springa DM på bana, över 100 deltagare, så det blev fem heat. Först ut de som beräknade hålla på längst tid, och de fick också jobbigaste förutsättningarna med 23 grader och fuktig, kvav luft. I det heatet hade vi fem löpare.

Några löpare från andra klubbar startade snabbast, medan Sven Olof Olofsson bidade sin tid. Han plockade in dem och sprang ifrån alla så han var tretton sekunder före tvåan i mål. Per Börjesson låg i rygg på Sven Olof de första varven, men orkade inte hänga med hela vägen utan fick nöja sig med sjunde plats i heatet. Tjugo sekunder efter Per kom Dag Rydén i mål. En halv minut senare kom Bengt Nilsson och sedan Carina Wahlström. Carina sprang länge tillsammans med Sven Olov Dahlgren från Kopparberg, men i mål hade hon sprungit ifrån honom med 40 sekunder. Stark avslutning.

Från det heatet blev det tre VDM medaljer. Sven Olof Olofsson fick silver medan Per Börjesson och Carina Wahlström sprang till sig var sin bronsmedalj. Dag och Bengt blev båda fyra i sina klasser.

I nästa heat hade vi bara en löpare, Torbjörn Persson som kom fyra både i heatet och i klassen M 55.

I det tredje heatet hade vi tre löpare. Först av dem var Malin Sjödin som vann brons i sin åldersklass. Malin är väldigt stark och snabb i år och slog PB med 1.08,01 och nytt klubbrekord med 14 sekunder och 20 hundradelar. GRATTIS MALIN!

Hans Backström och Lars Karlsson sprang också i det heatet. Hans drog med Lars i hälarna i stort sett hela loppet. Det såg ut som Hans hade avgjort när det var ett varv kvar, då det blivit en liten lucka. Det avståndet höll sig till upploppet då Lars spurtade bäst av alla och det var kvällens hårdaste spurtstrid! Lars vann med trettioen hundradelar över Hasse.

Det gav Lars en bronsmedalj medan Hans var vår enda guldmedaljör den här kvälllen. GRATTIS HANS!

Snabbast i loppet var vår tidigare medlem Jonas Nilsson, Örebro AIK, som ledde från start till mål. Han gjorde loppet helt ensam och hade ingen hjälp att hålla farten. Ändå klarade han 15.26,39. Segrarinna i damklassen Liduina van Sitteren, Örebro AIK som höll bra fart hela tiden och fick Mikaela Kemppi att släppa och till sist se sig slagen med drygt 20 sekunder. Liduinas segertid 17.45,40.

Tyvärr hade vi ingen deltagare i något av de två snabbaste heaten. Yngst av oss den här kvällen var Malin, ingen herre under 55 år!

Förra året var vi sexton deltagare på 5000m, i år bara nio. Hoppas vi blir fler nästa år, och att några av våra yngre löpare då ställer upp.