Viby marathon

Årets Viby marathon gick som vanligt i sol och värme. Nu var det "bara" 20 C och det hade varit betydligt mycket varmare flera dagar, så det upplevdes som behagligt löparväder. Funktionärerna och den fåtaliga publiken kunde också njuta av vädret.

Alla löparna var nöjda och spred beröm för arrangemanget och till funktionärerna efter loppet. Det är roligt och värmer extra!

I år hände något ovanligt. Först i mål var en dam, Liduina van Sitteren. Det har aldrig tidigare hänt i Viby och enligt Sveriges meste maratonlöpare med över 700 maror på sitt CV kunde han inte minnas att han varit med om det någon gång!

Vi var den klubb som hade flest löpare med i loppet och sju av åtta kom i mål. Alla gjorde väldigt fina lopp. Fyra slog sina PB. Två andra sprang fortare än ifjol och en gjorde debut, så det blev ju också PB. Tyvärr tvingades Johan Wass, som också debuterade att bryta med ljumskproblem.

Snabbast av oss och fyra i mål var Magnus Liljerås som persade med fem minuter. Robert Vestman var sjua i mål och slog sin tidigare bästa tid med hela 22 minuter. Det var hans snabbaste mara oavsett bana. Sedan kom debuterande Eric Pettersson som klarade sub 3.50 med god marginal. PB med fem minuter och under fyra timmar klarade Arne Hildingsson. Även Mats Franzén slog sitt tidigare rekord. Nu var det fyra minuter snabbare i mål, när han klarade under 4.30. Per Börjesson, som fullföljt samtliga nio Vibymaror har sprungit fortare, men det var ändå två minuter snabbare än förra året. Lars Karlsson har också varit snabbare tidigare men var en hel kvart bättre i år än 2017.

Loppet var DM/VDM i marathon. Det blev två veteranguld till Magnus Liljerås och Per Börjesson samt ett silver till Robert Vestman. Magnus Liljerås vann också silver i huvudklassen då bara en herrlöpare var före i mål.

Snabbaste löparen, och segrare i damklassen var alltså Liduina van Sitteren, Örebro AIK 2.59.33. Hon var ensam att klara under tre timmar! Segrare i herrklassen blev Rodney Hundermark, IFK Nora 3.09.56 Resultat:

M 1)Eric Pettersson 3.47.20 (15) M 35 2) Robert Vestman 3.27.54 (7)

M 50 1) Magnus Liljerås 3.16.08 (4) 5) Arne Hildingsson 3.59.12 (23) 7) Mats Franzén 4.29.41 (33)

9) Lars Karlsson 4.44.44 (41) M 60 3) Per Börjesson 4.32.58 (34)

(inom parentes är totalplaceringen)