Viby marathon

Årets lopp var som det brukar på många sätt, men en del var väldigt annorlunda. Det som skiljde sig mest från de tidigare loppen var vädret. Istället för molnfritt och stekande värme hade vi lagom löpartemperatur och regn. Stundtals dugg som uppskattades av löparna men tyvärr kom det väl kraftigt några gånger. Det gjorde att några fick problem med fötter eller att hålla värmen så fyra deltagare bröt loppet. Det är färre än det har varit när det har varit som varmast.

En annan sak som var ny var att det i årets lopp ingick Veteran SM. Tack vare det hade vi många nya löpare och när samtidigt de flesta av våra trogna deltagare också var med blev det stort deltagarrekord. 93 löpare i mål mot som mest 65 tidigare. Kul utveckling!

Som vanligt däremot fick vi mycket beröm av många löpare från olika håll i Sverige som tycker att tävlingen är välarrangerad och att våra funktionärer alltid är glada, trevliga och hjälpsamma. Sug åt er! Många tyckte väldigt synd om er som fick stå ute så länge i regnvädret.

På herrsidan blev det också som vanligt, det vill säga att Erik Anfält, Örebro AIK vann överlägset på ny rekordtid. 2.34.49 är det nya rekordet. Damsegrarinna blev Maria Lundgren, 338 Småland, men kommer från Umeå. Hon kom i mål på 3.04.51 och en total fjortonde plats.

Vi hade nio Östansjölöpare till start men Andreas fick problem med fötterna när de blev så blöta. De åtta som fullföljde gjorde däremot väldigt starka lopp och flera slog sina Viby rekord och några till och med personbästa på marathon. Först i mål av oss gröna var Peter Törnqvist, som krossade sin gamla Vibytid med 24.46 och även slog sitt tidigare pers från Stockholm med 1.42. Därmed plockade han hem DM brons i M 45. Magnus Liljerås fick kämpa mot kramp på slutet men gjorde ändå sitt snabbaste Viby. 7.32 bättre än tidigare. Han har dock sprungit fortare i Stockholm. Trea av oss och bästa (enda) dam var Kerstin Liljerås. Hon klarade sig också under fyra timmar, starkt då hon dras med knäproblem. Hon har sprungit fortare tidigare men i år räckte tiden till guld i veteran SM i K 45. Östansjös enda VSM medalj på marathon hittills! Självklart blev det också guld i VDM.

Som fyra kom Arne Hildingsson in och det var hans första Viby. Han har sprungit maror i Australien tidigare. Han vann brons i VDM M 50. Femma i mål var Per Börjesson som slog både Viby och mara pers eftersom det även tidigare var ett Viby som var den snabbaste maran. Nu putsades rekordet med 3.14. Per vann guld i M 60 VDM. Därefter kom nästa som slog sitt Vibyrekord. Lars Karlsson var nu 43 sekunder snabbare än tidigare men det räckte inte till totalpers då han sprang Stockholm några minuter snabbare ändå.

En av våra mer rutinerade långlöpare, Mats Franzén, gjorde sitt första Viby. Det var ett stabilt lopp, 18.24 snabbare än årets Stockholm.

Mathias Sevesson kom in på en tid nära fjolårets. Starkt då han haft problem i vinter och kommit igång sent med träningen.

Tyvärr fick vi i och med Andreas DNS ingen löpare varken i Senior eller M 35 klassen. Hoppas på fler yngre förmågor till nästa år! Resultat:

M40 7) Mathias Sevesson 4.40.00(78) M45 3) Peter Törnqvist 3.26.31 (32) 4) Magnus Liljerås 3.31.37 (39)

M50 3) Arne Hildingsson 4.04.14 (65) 4) Lars Karlsson 4.29.28 (74) 5) Mats Franzén 4.33.41 (75)

M60 4) Per Börjesson 4.09.52 (68) K45 1) Kerstin Liljerås 3.59.43 (63)

(inom parentes är totalplaceringen)