Ostansjoloppet

Vårt lopp, Östansjöloppet arrangerades för trettonde gången nu i år. Det var ganska bra löparväder, ca 20 grader men mulet. Tyvärr lite för stark vind för att vara helt optimalt.

Arrangemanget flöt på ganska bra, trots att vi hade ont om funktionärer. Det gjorde att några fick göra två (eller tre) personers jobb, vilket naturligtvis är ohållbart i längden. Löparna verkade dock vara nöjda vilket är huvudsaken.

Tråkigt var att det blev ganska mycket färre deltagare i år än förra året, då endast 116 löpare genomförde loppet i de olika klasserna.

Av dem kom 26 från Östansjö SK vilket även det är en minskning.

Det fanns även positiva saker i loppet. Vi hade den yngsta deltagaren i tävlingen då femåriga Adrian Börjesson blev tvåa i P 7, så det finns återväxt i klubben. På flicksidan vann Märta Skoglund och Ingrid Bertilsson de två yngsta klasserna. Wilma Scheppner och Ester Skoglund var tvåa i de klasserna. Linus Thomsen debuterade för klubben och kom tvåa i P 11 och Arvid Malmcrona Bergvall fyra i P 9 på en bra tid. Alla de sprang 1,5 km. Vi saknade klubblöpare på tre och fem kilometers distanserna.

Oskar Persson gjorde ett stabilt lopp över tio km i klassen P 19, där han placerade sig som tvåa. Oskar är bara 15 år och har alltså fyra år kvar i klassen. Segraren var 19 år och springer nästa år i seniorklassen.

Endast två av våra många duktiga damer sprang loppet. Maria Skoglund kom sjua och Hanna Henriksen fyra i sina klasser.

Ett överraskande bra lopp i seniorklassen gjorde Jonas Nilsson som varit sjuk iveckan och var osäker på sin form. Han sprang in på en femteplats och där kom Andreas Jonsson på 13:de plats

Snabbast av våra löpare var Patrik Johansson som kom tvåa i M 40 (äldsta klassen på loppet, han tillhör annars M 50) med loppets totalt femte snabbaste tid. Gabriel Andersson kom in som nr. sex och Peter Törnqvist putsade som vanligt sitt personliga rekord då han sprang in på en nionde plats. Henrik Bertilsson kom 12:a och sedan radade Torbjörn Persson, Lars Karlsson, Stefan Skytt och Hans Backström upp sig på platserna 15 till 18. Trots att det var start två och två så ingen visste hur de andra sprang var våra löpare ganska samlade i tid. Per Kungsberger kom på 22:a plats, Bengt Nilsson 24;e och sedan Jörgen Andersson och Mats Franzén på 26:e och 27:e.

Kent johansson som först skött starten tillsammans med Stefan Skytt sprang in på 29:de plats och hade passerat tre löpare i spåret. På 32:a plats kom Mathias Sevesson som glädjande nog har blivit en flitig tävlingsdeltagare!

Loppets snabbaste man blev Erik Fernlund, IFK Hedemora skidor 36.45 och på damsidan var Åsa Höög, Kumla SF snabbast med 42.06.