Lucialoppet

Lucialoppet som vi arrangerade var precis som vanligt avslutning på årets Långloppscup. Det lockade ganska många löpare men inte alls loka många som förra året.

Vi hade tur med vädret då det före start var lätt regn och två plusgrader. lagom till start upphörde regnet och det var uppehåll under hela loppet. När sista löpare passerat mållinjen kom regnet tillbaka. Bara några minuter senare övergick det till snö.

Banan som går på asfalt och grusväg var helt snö och halkfri vilket hör till ovanligheterna. trots det blev det inga banrekord men många fina tider och flera hårda dueller.

Vi hade färre deltagare från klubben i år än förra året men prestationerna var av hög klass. Först i mål av klubbens löpare var Patrik Johansson, som kom på en totalt tionde plats. Han vann sin åldersklass med en halv minut och var bara sekunder från sin bästa tid på loppet. Sedan kom Peter Törnqvist som slog sitt gamla rekord med en minut.

Våra yngsta löpare springer i M 19 klassen och gjorde glädjande nog de största framstegen. Oskar Persson var straxt bakom Peter och fullständigt krossade sin fjolårstid. Hela sex minuter snabbare i år! Yngsta deltagare, Melvin Sjödin sprang sitt första tiokilometerslopp och hade krafter kvar till en fin spurt.

Andreas Jonsson gjorde ett av sina bästa lopp på många år och var långt före dem han brukar fightas mot.

I femtioårsklassen sprang, förutom Patrik, också Torbjörn Persson som glädjande nog är tillbaka efter en tids skadefrånvaro. Han har en bit kvar till sin fina vårform men han gjorde ett stabilt lopp och visar att han är på gång igen. Lars Karlsson var närmast efter Torbjörn. Arne Hildingsson och Christer Eklund sprang loppet för första gången.

I fyrtioårsklassen sprang henrik Bertillson loppet för första gången och gjorde det på en bra tid. bröderna Oskarsson, Kenneth och Torbjörn, hade som så många gånger förr en intern kamp. Denna gång var Kenneth några sekunder snabbare.

I de äldre klasserna visade veteranerna fin form och vann samtliga vi hade deltagare i. Det började med Patrik i M 50, sedan vann också Hans Backström M 60, Bengt Nilsson M 65 och Anders Källman M 75. Det var Anders sista lopp i som han själv uttryckte det "ungdomsklassen". Nästa år springer han i M 80!

På damsidan hade vi bara två löpare till start. En debuterade på loppet, en har sprungit det flera gånger tidigare, men det var första gången i vår klubbdress. Malin Sjödin sprang sitt första lopp och kom först i mål av dem. Carina Wahlström sjorde sitt nionde Lucialopp, men det första för oss. Hon såg pigg ut när hon passerade mållinjen, endast någon minut från sin bästa tid.

Snabbast var Örebro AIK:s Ludvig Börjesson som vann på tiden 34.29 och på damsidan vann Liduina van Sitteren, Örebro AIK med 41.31.