LO spåret

Lo spåret genomfördes som vanligt på de fina spåren vid Hurtigtorpet i Hällefors. Bansträckningen var däremot annorlunda än förra året. I år var det 11,25 km långa varv och vi åkte fyra varv. Det blev därför 45 km istället för de 40 som det står i inbjudan.

Det är dessutom en mycket kuperad bana så det blev jobbigt för de flesta.

Vi som åkte dit tillsammans var Eric Pettersson och Per Börjesson som var de enda från klubben förra året. I år fick vi med oss Erics bror David och Andreas Rönnqvist som debuterade på loppet. Det var Andreas första tävlingslopp.

När vi kom in i omklädningsrummet träffade vi Reinert Hallor som också skulle åka loppet. Han berättade att även hans barn, Anton och Nina skulle åka.

Kul ökning av klubbens deltagare med andra ord, från två till sju.

Enligt väderprognosen skulle det vara mellan åtta och tretton grader kallt, men termometern visade bara minus fyra. Alltså blev det till att testa skidorna. Glidet var det inte mycket att göra något åt nu, men fästet kanske. Jag hade lagt min special, Rex Power Grip. Testet bakom Kilsmos Anders Johansson utföll till belåtenhet så det var bara att placera skidorna vid starten och hjälpa de andra som valde att lägga några lager Ski Go -1 till -20 Hög Fluor.

De andra hade anmält sig i tävlingsklass och stod några led framför mig då jag fegat och anmält mig i motionsklassen. Men redan på startrakan var jag om då jag hittade ett bra spår längst till vänster. I första backen (eller snarare nedförslutningen) blev jag dock fälld av en annan deltagares stav så jag hamnade några placeringar bakom Eric.

Banan var som sagt jobbig men samtidigt omväxlande och ganska rolig. Enda tråkiga partiet var en cirka två kilometer lång sträcka där det var enkelspårat och man möttes efter en vändpunkt. Det gjorde att om man hamnade efter en något långsammare åkare (vilket man ju gjorde) så ökade avståndet till de man ville ha sällskap med. När det sedan blev dubbelspår igen kunde alla hålla sin egen fart.

Efter halva loppet klev tyvärr Reinert av så jag hade ingen att försöka komma ikapp längre. Eric var dock strax bakom så nu gällde det att hålla undan istället. Tredje varvet kändes bra och då plockade jag några placeringar men det fjärde och sista blev tyvärr inte det spurtvarv jag hoppats. Lyckades ändå hålla placeringen ganska bra och vi kan alla vara nöjda med loppet.

Snabbast av klubbens åkare var Anton Hallor, som tyvärr inte åker i klubbdress så jag hade ingen koll på honom under loppet.

Eric gjorde ett klart starkare lopp i år än förra året medan jag höll ungeför samma snittfart de två åren med olika banor.

Andreas och David var också nöjda med loppet men tyckte att sista varvet var tungt.

Nina Hallor klev tyvärr också av någonstans under loppet.

Tippade segraren Bob Impola ledde länge men fick ge sig för Peter Ettling, Skogspojkarnas OK som vann på 2.15.01. Snabbaste dam var Garphyttans IF:s Olivia Hansson som körde i mål på 2.28.52, mer än 33 minuter före tvåan!