Långa Terräng DM

Börje Nordin och Åsbro GoIF arrangerade återigen långa terräng DM i Knottebo - Åsbro spåren. Ändå var inget sig likt, eftersom förra gången var det 12 km för M seniorer upp till 55 årsklassen och bara 8 km för damer och M 60+. I år sprang alla 10 km, så banan var omgjord till 3,3 km och alla sprang tre varv.

Andra skillnader var Coronaanpassningarna som gjorde att det blev tre heat. Först ut +70 klasserna, både dam och herr. Sedan alla andra damer och herrar 55,60 och 65. I sista heatet sprang alla herrar under 55 år.

2016 när loppet också gick i Åsbro var vi 20 deltagare från klubben, i år bara sex. Men å andra sidan sprang alla sex så bra att alla tog medalj i sina respektive åldersklasser.

I första heatet sprang Bengt Nilsson och Anders Källman. Då det varså långa uppehåll mellan starterna för att vi inte skulle bli för många på plats, såg jag inte mer än målgången. Men jag pratade med Bengt som berättade att Bo Persson, Almby drog iväg direkt från start. Bengt hängde Roger Adolfsson, Åsbro men tyckte att det gick i fortaste laget, så han släppte. Sedan hade han sällskap med Eric Malm, Nora. Efter två varv var de långt efter Roger, men började jakten. Rogers ben stumnade och snart var de ikapp och om. Bengt ökade lite till och Eric tvingades också släppa. En fin silvermedalj till Bengt.

Anders Källman som var ensam i 80+ tog det lugnare och hade sällskap med Arne Evertsson i 75 årsklassen. Guld till Anders.

Sedan startade Lars Karlsson, Per Börjesson och Jenny Karlsson i mellan heatet. Lars som är snabbast av oss försvann direkt och jag vet inte hur hans lopp gestaltade sig men det blev silver för honom.

Själv hamnade jag direkt i en femmannaklunga där Annica Sjölund, Start drog först före Ove Karasiak, Åsbro. Hanna Fridhamre och jag växlade mellan tredje och fjärde plats medan Melinda Römhild-Sen låg på femte plats. Efter halva varvet gick Hanna upp i ledningen och fick en liten lucka. Den täppte vi dock till efter tre km. Planen från början var att försöka hänga med till tredje varvet och då rycka i de tre uppförsbackarna efter 7-800 meter. Nu blev det inte riktigt så! Jag märkte snabbt att jag var starkast uppför men när Melinda spran om allihop i den största nerförsbacken ca 400 m in på andra varvet hängde jag på och var plötsligt tvåa i gruppen. Sedan kom backarna och utan att öka sprang jag om Melinda redan i den första för att sedan få lucka i den andra och ännu större ledning i den tredje. Ett varv tidigare än planerat. Bara att kämpa på och försöka hålla undan resten av varvet plus hela sista också. Det gick utmärkt och räckte till guld i klassen.

Jenny var strax bakom vår grupp och jag såg henne vis vändningen på andra varvet. Hon såg pigg ut när hon sprang i mål på silverplats i sin klass.

I sista heatet hade vi Peter Törnqvist som också sprang till sig en medalj. Det blev brons med nio sekunders marginal, åt de två snabbaste i den tuffa M 50 klassen var det inget att göra. Peter var klubbens snabbaste löpare den här dagen.

Liduina van Sitterens segrartid blev 38.38. Hon tävlar för Örebro AIK. Herrklassen vanns av elitorienteraren Martin Regborn på 31.41. I friidrott tävlar han för KFUM Örebro.