Fjugestaloppet

Årets Fjugestalopp hade fint väder för publiken, något för varmt för löparna då det var strålande sol och 25 C. Eftersom det är fikapåsar till lagen som springer fem och femton km passade ändå vädret perfekt. Alla springer och kan sedan ta det lugnt och umgås efter loppet. Nytt för i år var just 15 km trail, på en utlovat ganska tuff bana.

Som vanligt hade vi ganska många deltagare från Östansjö, men långt från fjolårsrekordet med 44 löpare. I år var vi bara 20 st. Fjorton av oss sprang huvudloppet, som fortfarande är det över fem km. Det var många av de fjorton som inte sprang förra året, men å andra sidan saknades 23 av fjolårslöparna.

Först startade knatteloppet där vi inte hade någon deltagare.

Sedan startade alla som sprang 1,5 km. Det blir stor spridning då det är från sju till tretton år gamla ungdomar. Vi hade fem ungdomar till start. Tråkigt att Fjugesta IF inte har åldersklasser bland ungdomarna som de hade de första två åren.

Nu kom Filip Wiktorsson först av våra löpare. Han var trea av alla deltagare. Först av alla flickor, fyra totalt kom Lina Persson.

Märta Skoglund var trea av alla flickor och sexa totalt, och Tilda Sjödin sjua av flickorna och tolva totalt. Märta är bara nio år och den yngsta i mål så långt. Debuterande Frank Bertilsson, också nio år gjorde ett mycket bra lopp och kom in på en total 29:de plats, femtonde pojke i mål. Nämnas kan att Anders Källmans barnbarn Sam var 21:a i mål, synd han inte springer för vår klubb.

Sedan var det dags för fem kilometer, där vi hade 14 deltagare.

Snabbast var Peter Törnqvist, tätt följd av Torbjörn Persson och Jonny Larsson. Även unga Melvin Sjödin kom i mål under 22 minuter.

Dött lopp blev det mellan Hanna Henriksen och Ingvar Skoglund på 22 minuter blankt. Hanna satte pb och var femma av alla damer. Återigen ett mycket starkt lopp i år!

Bara några sekunder efter dem kom Stefan Skytt och sedan en av våra flitigast tävlande, Lars Karlsson.

Mellan minut 24 och 26 sprang Per Börjesson, också flitigt tävlande, unga Ester Skoglund och K G Agartsson in i mål.

Carina Wahlström gjorde ett bra lopp då hon var en av få som sprang snabbare i år än förra året. Hon putsade tiden rejält med 1.20.

Den som förbättrade sig allra mest var Ingvar Skoglund då han krossade fjolårstiden med hela 3.46. Övriga som lyckades vara något raskare i år var Per Börjesson, och de yngsta löparna Melvin Sjödin och Ester Skoglund som alla tre putsade några sekunder på tiderna.

Debut på banan gjorde Mattias Larsson som tyckte det var varmt och att den långa backen var seg, men han ger aldrig upp och kan vara nöjd med sitt lopp.

Säsongs debut gjorde Gun Karlsson som kan vara mycket nöjd med sitt lopp p den ganska tuffa banan.

Fem kilometersbanan var den samma som tidigare år. Starten är en sväng på gräs, sedan ut genom ett hål i staketet och en bit på en traktorväg. Därefter blir det en kortare smal bit på stig innan man kommer ut på en grusväg. Det blir en ganska skön nedförslöpning några hundra meter och så platt till vätskan som kommer efter tre löpta km. Då kommer den tyngsta delen av banan. Nästan en kilometer uppåt innan man är tillbaka på stigen och så traktorvägen till hålet i staketet. Sedan är det samma väg tillbaka över gräset som vid start plus att man ska runda bassängen innan man springer in i mål.

Startade före fem kilometers loppet men kom i mål efter de flesta gjorde det nya trailloppets löpare. Efter femton kilometer stod Jakob Eriksson från KFUM Örebro som segrare på 1.05.25. Vår ende deltagare där, Henrik Bertilsson kom i mål som 13:de man och totalt på 18:de plats.

Att det var tuffa förhållanden i värmen, förstår man av att segraren på fem kilometer Daniel Attås, som vann även förra året, hade ca trettio sekunder långsammare tid i år då han sprang in på 16.51. Han tävlar för OK Tisaren. Segrarinna i damklassen Josefin Gerdevåg, KFUM Örebro 18.55.

Resultat:

P 1,5 km 3) Filip Wiktorsson 6.06 15) Frank Bertilsson 8.36

F 1,5 km 1) Lina Persson 6.08 3) Märta Skoglund 6.33 7) Tilda Sjödin 7.37

F 15 5 km 3) Ester Skoglund 25.29 P15 5 km 2) Melvin Sjödin 21.39

M 5 km 23) Peter Törnqvist 20.51 25) Torbjörn Persson 21.05 26) Jonny Larsson 21.15

31) Ingvar Skoglund 22.00 33) Stefan Skytt 22.06 35) Lars Karlsson 23.20

41) Per Börjesson 24.10 48) K G Agartsson 25.45 53) Mattias Larsson 37.24

K 5 km 5) Hanna Henriksen 22.00 14) Carina Wahlström 33.36 17) Gun Karlsson 47.25

M 15 km 13) Henrik Bertilsson 1.15.21