DM 5000 m

Succé! I det nära nog perfekta löparvädret gjorde Östansjö SK:s löpare en mycket stark insats. Trots att flera av klubbens snabbaste löpare saknades vann klubben flest poäng i långloppscupen. Många medaljer plockades också hem i de olika veteranklasserna. Totalt vann vi nio medaljer fördelade på fyra guld, tre silver och två brons!

Vädret kunde som sagt var inte vara så mycket bättre. Det hade regnat på dagen men lagom till start avtog det för att sedan sluta helt. Temperaturen steg från tio till tretton grade.

I år var det många löpare med från de olika klubbarrna och det stora startfältet fick delas in i fem heat. Vi hade sexton löpare med och var representerade i de fyra tidigaste heaten. Tyvärr var ingen kvalificerad att delta i det sista, snabbaste heatet.

Först startade K G agartsson, Mattias Larsson och Carina Wahlström. K G var direkt med i täten men fick släppa några yngre löpare förbi sig mot slutet. Han vann brons i sin åldersklass. Mattias debuterade på 5000 m bana och var nära sin bästa tid på fem km. Carina vann sin åldersklass och imponerade med att vara före IF Starts Catharina Wahlstedt, kanske för första gången.

I nästa heat drog Hans Backström och Lars Karlsson upp farten. Till sist fick Lars ge sig för en senior men han var snabbaste veteranklasserna i heat två. Hans kom in som fyra och blev silvermedaljör i sin åldersklass.

I det heatet sprang också Malin Sjödin, Ester Skoglund, Per Börjesson och Sven Olof Olofsson. Malin var först i mål av dem och vann sliver i sin klass. Mest imponerade Ester som spurtade ifrån Per på sista varvet. Det finns ingen juniorklass på DM, annars hade Ester vunnit guld. Nu räknas hon i seniorklassen och där blev det en fin femteplats. Per och Sven Olof tog hem gulden i sina ålderklasser.

I det tredje heatet hade vi våra fem löpare. Först i mål var Torbjörn Persson som vann sin klass. Unga Melvin Sjödin kom bara tolv sekunder efter Torbjörn och tätt därefter sprang Ingvar Skoglund i mål. Stefan Skytt plockade hem silvret i sin klass. Hanna Henriksen var inte nöjd med sitt lopp, vilket är ofattbart. Hon sprang in på en bronsplats och på en tid som förde henne upp till andra plats på klubbens topplista. Malin gick för övrigt in på tredje och Ester på femte plats på den topp tiolistan!

I det fjärde och för klubbens del sista heatet hade vi två representanter. Gabriel Andersson blev klubbens snabbaste den här kvällen och Robert Vestman var också i mål under nitton minuter. Robert som inte sprungit 5000 bana tidigare kom därmed in på åttonde plats i klubbstatistiken medan Gabriel förstärkte sin femteplats.

Av de som var med även 2017 förbättrade Gabriel och Torbjörn sina tider med tio sekunder, Lars 19 och Hans och Per 23.

Snabbast i loppet var William Wickholm, KFUM Örebro som sprang på 15.36,84 Segrarinna i damklassen Josefin Tjernlund, OK Tisaren 17.58,68.