Startmilen

Den 31:a upplagan av Startmilen genomfördes under bra löpförhållanden. Mulet, stundtals lätt dugg, 9 grader och svaga vindar! Det blev deltagarrekord och även vi i ÖSK hade fler löpare i tiokilometersloppet än någonsin.

Särskilt gladde två saker extra mycket. 1: Vi hade fler seniorer än tidigare. 2: Vi har aldrig haft mer än en dam i det här loppet, nu hade vi fyra. Vi hade tre löpare som sprang för första gången för klubben. Två som är vana att tävla och en som sprang ett lopp i tävlingsklass för första gången. Vi hälsar Max Olovsson, Carina Wahlström och Anton Hallor välkomna i klubben.

Anton som är elitorienterare blev klubbens snabbaste löpare, trots att han natten innan sprang Svartnatta, orientering ca 9 km. Carina som tidigare sprungit många år för Aspa IK vann sin åldersklass, och Max gjorde en stark debut.

Först ut var dock fem kilometersklasserna. I P 15 gjorde Oskar Persson ett snabbt lopp och blev bara besegrad av Melker Forsberg. En fin andraplats i ungdomsklassen gladde oss veteraner. I motionsklassen sprang Dag Rydén på nästan identisk tid som förra året. Nu som då blev det en fjortonde plats.

Sedan startade huvudklassen, milen. Där hade vi tjugo löpare med och alla sprang bra. Snabbast var alltså Anton Hallor som gjorde debut på det här loppet. Sin första Startmil gjorde också Jonas Nilsson, Robert Vestman, Max Olovsson, Hans Backström och tre av våra fyra damer, Jenny Bergvall Malmcrona, Tanja Halme och Annica Hessler. Jonas var tvåa i mål av våra löpare.

Anders Källman var också i år den äldsta tävlingslöparen. Han imponerade och vann sin åldersklass med nästan fem minuter.

Personliga rekord blev det för Peter Törnqvist och Torbjörn Persson. Starkt säsongsinledning. Peter som gjorde sin andra Startmil putsade tiden med ca. 40 sekunder medan Torbjörn var över en minut snabbare i år än förra året då han också förbättrade sitt PB med en minut.

Lars Karlsson, Stefan Skytt och Kent Johansson sprang alla snabbare i år än förra året. Stefan och Kent ca en minut medan Lars var tre minuter snabbare. Mycket starkt!

Hans Backström höll en jämn snabb fart loppet igenom och blev länets snabbaste 60+ löpare. Snabbaste 70+ i närke blev come backande Sven Olof Olofsson. Fredrik Sävhammar som dragits med förkylning kom ändå till start och gjorde ett bra lopp. Även Per Börjesson, K G Agartsson, och Mats Franzén stod för stabila insatser.

Snabbast i loppet var en löpare från Eskilstuna, Nassir Dawoud som sprang på 30.11,1, det snabbaste hittills på den nya banan. Martin Regborn var bästa länslöpare 28 sekunder efter. Segrarinna i damklassen Mikaela Kemppi Örebro AIK 35.49,0. Hon är väldigt jämn, 1,5 sekunder från fjolårstiden.

Mest imponerade ändå Anders Hansson från Vilsta IK. Att springa milen på 41.24,9 när man är 72 år är fantastiskt!