DM 5000 m

I år var det Stocksäters tur att arrangera 5000 m DM och VDM. På onsdagskvällen kom det 87 löpare som delades in i fem heat. Det var något färre än det varit de senaste åren, kanske beroende på att Sverige spelade en avgörande match i fotboll EM samtidigt.

Vi Östansjöare var i alla fall fler än tidigare. Så många som tjugo löpare har vi aldrig tidigare varit, och jämfört med förra årets tolv är det en markant ökning. Glädjande är att vi hade många unga löpare, fyra juniorer vilket vi inte heller varit i närheten av tidigare. Fler kvinnor än tidigare var det också.

Våra snabbaste löpare var denna gång de unga Javad Firozi och Oskar Persson. Jättekul!

Många medaljer fick vi också med oss i de olika åldersklasserna. Fem guld, tre silver och tre brons är ett fantastiskt resultat, särskilt med tanke på att vår snabbaste löpare de senaste åren inte kom till start i år.

Första heatet startade 18.00 och där hade vi fyra löpare med, samtliga veterandamer. Alla gjorde bra lopp och tog hem medaljer. Tanja vann K 50 och Carina K 55. Angela sprang till sig silver i K 55 och Gun brons i K 70. 100 procentig utdelning!

I nästa heat var vi fem gröna. Nästan lika bra medaljskörd men inte riktigt. Sven Olof vann M 70, Bengt M 65 och Maria K 35. Men Per och Dag fick nöja sig med femte och sjätte plats i M 60.

Mellersta heatet var det som flest Östansjölöpare deltog i. Hela sju stycken var med här. Det blev nog det roligaste för publiken eftersom vår debutant Maysam Nabizado hade stor show och uppvisning. Han borde ha sprungit i ett snabbare heat visade det sig. Han startade i ett ursinnigt tempo och ledde med halva kurvan redan efter hundra meter. Då trodde alla att han snabbt skulle gå in i väggen och passeras av alla. Men inte! Trots att han mycket orutinerat sprang på både andra och tredje banan och alltså därmed en längre sträcka utökade han hela tiden ledningen. Han sprang också och tittade bakåt för att se var de andra löparna tagit vägen och efter att ha både missat och hämtat vatten sprang han ut på ytterbanan för att lämna den tomma muggen till sina kompisar. Sista varvet la han på en spurt och varvade många av konkurrenterna. Till slut var han 30 sekunder före tvåan i heatet. Det finns att se på Youtube, från IF Starts hemsida, och rekommenderas verkligen!

Våra övriga löpare i heatet gjorde också bra lopp men vi fick nöja oss med två medaljer. Stefan tog brons i M 50 och Hans brons i M 60. Näst snabbast av de våra var Henrik men han springer i en tuffare klass och blev sexa i M 40, Lars fyra i M 50 och Anders femma i M 45. Amin som spurtade om Lars på mållinjen kom på en fin tjugoförsta plats i juniorer och seniorerklassen.

I fjärde och näst snabbaste heatet hade vi fyra deltagare. Även här blev det några medaljer då Torbjörn vann silver i M 50 och Peter silver i M 45. De snabbaste blev dock utan medaljer då de är juniorer och tävlar i seniorklassen. Javad var snabbast av våra löpare och kom tvåa i heatet. Strax efter kom vår yngsta löpare för dagen, Oskar i mål.

Snabbast i loppet var Erik Anfält, Örebro AIK. Han sprang i mål på nya perset 15.21,42. Segrarinna i damklassen blev Mikaela Kemppi, Örebro AIK 17.27,33.