Tarstaborgsrundan

Årets Tarstaborgsrunda drabbades av vädrets makter, så tillvida att regnet som varit tidigare i höst förstört stora delar av den ordinarie banan. Det gjorde att Pålsboda GoIF som arrangerar loppet beslutat att genomföra det med tre varv på den 2,5 km långa elljusbanan. Det spåret var fint och bara några kortare partier var blöta.

Trots att det var några rejäla backar, särskilt en lång och brant, var det mer lättsprunget än den traditionella banan. Framförallt slapp man ju stenarna och rötterna så risken för skador var betydligt mindre än vanlig.

Banan blev ju också kortare men var ändå tillräckligt utslagsgivande med flera branta backar, både uppför och nerför.

Första starten var med ungdomar som sprang 1,5 km och de som valt motionsklassen fyra kilometer. Motionärerna sprang ett varv på en 1,5 km slinga och ett varv på 2,5 km slingan. Den som sedan tävlingslöparna fick springa tre varv.

Sevicen var utmärkt då de hade både vatten och sportdryck vid varvningen så det fanns möjlighet att dricka två gånger på det långa loppet. Vid varvningen var det också publik som hejade och peppade oss löpare. Kul, så brukar det ju inte vara på den ordinarie terrängslingan.

Östansjö SK hade sex barn med på 1,5 km varvet och de var bland de första i mål. När Arvid Malmcrona Bergvall kom in som femma var det bara fyra betydligt äldre och större pojkar som var före. Ester Skoglund var först av alla flickor. Elvira Henriksen och Märta Skoglund var inte lånt efter på tredje och fjärde plats. De hade en spurtstrid med Henning Janegren som blev nia av alla pojkar. På fjortonde plats kom Sigrid Janegren.

En timme senare startade de som skulle springa 7,5 km. Vi var femton som kom till start och två till som var anmälda men fick agera hejaklack då de drogs med lite skador. Ändå blev vi den klubb som hade flest deltagare och också plockade flest Långloppscuppoäng.

Det är alltid roligt och nu när nästan alla hade klubbtröjorna var det jättekul att se så mycket grönt i startfältet.

Vi blev ju visserligen ganska snabbt utspridda efter banan men faktiskt kunde jag se någon grön tröja hela loppet. Hade några ganska tätt bakom mig också, men det hörde jag bara på hejaropen vid varvningen!

Den här gången blev det en hård strid om att vara bästa klubblöpare. Segrade i den striden gjorde Jonas Janegren men bara med tre sekunder före Peter Törnqvist. På tredjeplats av oss kom Andres Treilman som gjorde en utmärkt säsongsdebut. Tyvärr jobbar han alla lördagar då de flesta loppen avgörs, men kanske kan han vara med på Annaloppet som också går en söndag. Där hoppas jag på många fler gröna, då det är ett lagom långt, 5,2 km, terränglopp.

Stefan Skytt vann femtioårsklassen före Lars Karlsson och Per Börjesson vann sextioårsklassen. Hårdare var det i H sextiofem där Bengt Nilsson till slut spurtade ifrån K G Agartsson med tre sekunder. Mellan Per och Bengt kom Ingvar Skoglund in. Kul att han börjar komma igång på något längre sträckor också. Även Kent Johansson och Dag Rydén gjorde stabila insatser de kan vara nöjda med. Mellan dem placerade sig Daniel Persson som tagit det lugnt efter Ultravasan 90 km. Kul att han är tillbaka på de kortare och snabbare loppen.

Den här gången hade vi några damer med igen, vilket är jättekul. Bara att hoppas att fler ändå villoch kan vara med i fortsättningen. Snabbast av dem var Hanna Henriksen. Annica Hessler vann K 55 färe Angela Börjesson.

Segrarna i både M och K klasserna gick till Örebro AIK genom Erik Anfält och Mikaela Kemppi.