Skinnarloppet

Som vanligt när det gäller skidtävlingar börjar "loppet" redan eftermiddagen/kvällen innan start. Då tillbringas lång tid i vallaboden där man funderar, glidvallar, putsar, slipar och klistrar. Sedan undrar man om man gjort rätt resten av kvällen.

Den här dagen skulle jag ända till Malung så avfärd 06.00, alltså väldigt tidig frukost. Tråkigt nog blev jag ensam i bilen till detta fantastiskt väl arrangerade lopp, som dessutom har en väldigt rolig bana. Tre år förut har jag haft sällskap av i tur och ordning Pinnen och Sara första året, Sven Nilsson andra och Kent Lindgren tredje. I år skulle Jonas Janegren också åka loppet men han och hans familj skulle vidare efteråt, så vi träffades först på plats i Malung.

Vallningen var för några minusgrader och termometern i bilen pendlade mellan 0 och -1 hela vägen.

Väl framme seedade jag fram mig till tredje led och hämtade nr. lappen. Så var det dags att testa skidorna.

Kanon fäste,men ganska dåligt glid. Provade att lägga på ett lager kallvalla och det blev bättre. Placerade skidorna i startfållan och käkade min matsäck i väntan på start.

Starten gick smärtfritt och så åker herrarna en tre kilometer lång småkuperad slinga och kommer tillbaka till stadion för en första varvning.

Sedan är det två varv på en 21 km lång ganska tuff bana. Den går upp nästan halva vägen för att sedan gå ner lika länge. Högst uppe är det ett ganska långt stakparti på myren. Glidet var bra och i stakningen kände jag mig stark och plockade många placeringar. Nerfarten innehåller några branta backar där det finns varningsskyltar som säger att det är förbjudet att ploga i spåren. Här går det fort och en är ganska svår med en kurva precis när man är nere.

På första varvet kom Jonas och körde om efter några kilometer. Han upplyste om att skidorna kändes väldigt bra. Han drog ifrån i de brantaste backarna. Själv fick jag ont i hälsenan och kände att det inte gick att diagonala uppför som vanligt. Blev att staka mycket mer, så tur att det var hårda, glatta spår.

På andra varvet fick jag sällskap med Peter Wiktorsson som tävlar för Karlslund. Han körde om i alla uppförsbackar och jag återtog ledningen i varje stakparti. Tur för mig att det är mest stakning sista kilometrarna.

Spåren var perfekta och arrangörerna såg till att allt fungerade perfekt. Det här är ett av Sveriges största lopp med ca 1000 deltagare och de bästa långloppsåkarna är med. I år vann Öystein Pettersen (Pölsa) före åtta andra norrmän. Bästa svensk Jerry Ahrlin på nionde. Jonas Janegren blev bästa Östansjö åkare och var mycket nöjd både med sitt lopp, banan och allt runt omkring. Det var hans första men troligtvis inte sista Skinnarlopp.


Resultat:
H35 45 km 39) Jonas Janegren 2.45.01,2 H60 45 km 10) Per Börjesson 2.53.14,1