Lo spåret

Hällefors SK arrangerade som vanligt Lo spåret på sina trevliga men ganska jobbiga banor. Hela vintern har vi väntat på snön och för bara någon vecka sedan trodde de att loppet skulle vara tvunget att genomföras på konstsnöslingan som bara är 2,5 km.

Så hade de tur och snön kom lagom till loppet, så de kunde i alla fall få till ett 5,7 km långt spår vilket innebar 7 varv för oss som åkte 40 km. Kvällen innan loppet var det enligt spårarna perfekta förhållanden, men på natten, morgonen och sedan hela dagen snöade det och blåste så det blev tunga spår och svårvallat.

Från Östansjö SK var vi två som båda gjorde debut på loppet men båda hade åkt spåren tidigare. Det var nog tjugo år sedan då jag var ungdomstränare och hade bl.a. Eric Pettersson i gruppen. Då hade Örebro läns skidförbund ett ungdomsläger i Hällefors som han (och några till) deltog i. Jag skjutsade dit dem och passade på att ta några varv i spåren.

Eric anmälde sig i tävlingsklass medan jag valt motionsklass. Väl där fick jag reda på att det skulle vara DM i långlopp, så jag funderade på att ändra till tävlingsklass. Så blev det dock inte utan jag startade några led bakom Eric och de andra i tävlingsklassen.

Spåret gick upp och ner i stort sett hela tiden med mest åkbackar om man fått till fästet. Några saxbackar fanns det men de var inte så långa. Vi hade båda bra skidor och efter halva första varvet sprang jag om Eric i den längsta saxbacken. Jag missade tyvärr vätskan det varvet vilket var irriterande. Vid varvningen körde Hälleforsåkaren Mikael Bergkvist om mig och eftersom han kan banan bra bestämde jag mig för att försöka hänga på. Han hade något bättre glid och fick små luckor nedför, men det var inte så svårt att täppa till dem. Ibland gick det lite segt uppför och jag funderade på om jag skulle köra om men bestämde mig för att avvakta. Mellan vätskan och varvningen på varv två åkte jag i alla fall om och sedan såg jag inte honom något mer.

Därefter höll jag bara mitt eget tempo och körde om två-tre stycken varje varv vilket alltid ger nya krafter. Mitt på varv fyra blev jag varvad av täten och sedan kom det snabba åkare med jämna mellanrum. Själv varvade jag också många åkare.

När jag kom i mål fick jag en trevlig överraskning då en av ledarna från målhuset kom ut och sa att jag inte fick åka hem förrän DM prisutdelningen hade varit, för jag vann H 60. Trodde inte man räknades som motionär, men om man var anmäld för en skidklubb gjorde man tydligen det.

Resultat:
H21 Klassisk stil 36) Eric Pettersson 3.07.45
H21 Motion klassisk stil 15) Per Börjesson 2.53.13