Vasaloppet

Vasaloppet kunde genomföras trots det milda vädret. Tidigare i veckan såg det mörkt ut och arrangörerna hade en extra presskonferens där de meddelade att de tänkte göra ett försök att köra loppet. Det fanns gott om snö, men var ingen tjäle under så vatten trängde upp i spåren på myrarna.

Glada blev vi i Östansjö SK som i år hade tolv anmälda åkare,(+ en medlem som åkte för Sveaskog). Av oss tolv var det fem debutanter och en riktig veteran som åkte sitt 32:a Vasalopp. Fem av oss åkte i en mindre buss tillsammans med Sven Nilsson, IF Start (jubilerade med sitt 20:de lopp) och Sara Ring, Zinkgruvans IF. Vi delade också en stuga i Kläppen. Som vanligt åt vi en rejäl och god lunchbuffé i Malung innan vi hämtade ut nummerlapparna i Sälen. Kvällen ägnades åt vallning.

Tidig morgon med grötfrukost och så iväg till starten. Det tog tid då bilkön ofta stod still, men så småningom kom vi fram och kunde placera våra skidor i de olika startfållorna.

Det var någon minusgrad och spåren var redan i startfållorna obefintliga. När starten gick hade vi bra glid men snabbare än vanligt fick vi stopp då det smalnade av och blev färre antal spår redan på startgärdet. Loppet blev sedan mycket annorlunda än vanligt då spår saknades och det därför inte gick att diagonala. Ibland var det som en hård skatebädd, ibland som att åka i tjockt med strösocker men bara att dubbelstaka hela tiden.

Snabbast var även i år Kent Lindgren, som bara var 1h och 23 min efter den norska segraren Jon Christian Dahl. Vår mesta veteran Peter Tesell gjorde ett mycket starkt trettioandra vasalopp och kom i mål strax under sju timmar.

Av våra fem debutanter kom tre i mål och två fick ge sig för repet. Karin Persson och Malin Karlsson (två av de tre) blev också intervjuade i vinterstudion i TV. Som alltid var de mycket glada och positiva. Troligen de enda som tyckte spåren var bra!

Nytt för i år var att Östansjö SK hade en egen langningsstation. Anna Börjesson och Fredrik Billström hade på eget initiativ köpt en massa energigivande produkter, åkt till Gopshus, 24 km före målet i Mora och där stod de och delade ut till oss åkare. Tyvärr hade inte kommunikationen oss emellan fungerat hundraprocentigt så alla visste inte om det. Därför åkte några värdshus förbi. Andra blev nervösa när de hörde Fredrik ropa deras namn och "håll till höger". De trodde de skulle bli avplockade av banan tills de såg Anna och allt som fanns på bordet. Det fanns smörgåsbitar, apelsinklyftor, kexchoklad, chokladbollar, gelehallon och salta fiskar att äta och apelsinjuice, kaffe och gainomax recovery att dricka. När alla klubbåkare åkt förbi delades det som var kvar ut till andra trötta och mycket tacksamma åkare från hela Sverige och även andra länder.

Särskilt berättade de om en dansk som åkt förbi, vänt och kommit tillbaka och frågat om han också fick ta något. Givetvis fick han det och blev jätteglad. Så ska det vara även om loppet är en påminnelse om befrielsekriget mot just danskarna!

Väl i mål återsamlades vi och konstaterade att nu är det bara att träna ännu hårdare inför nästa år. Det gäller att inte missa anmälan då det blir fullt på några minuter.

Resultat:

M 1139) Kent Lindgren 5.23.11, 2146) Erik Olofsson 5.53.15, 4114) Peter Tesell 6.59.55, 4480) Per Börjesson 7.12.29

4573) Torbjörn Kjellén 7.15.38, 5106) Lars Karlsson 7.33.36, 7695) Mathias Carlsson 9.01.21, 8056) Lars Gerdin 9.16.36

10058) Roger Gerdvall 10.48.49

K 1364) Karin Persson 12.07.41 1365) Malin Karlsson 12.07.41