Viby marathon

En vecka innan årets lopp visade väderprognosen 51mm regn och 9 m/s. Snacka om MARA. Då skulle knappast de ca 30 anmälda få sällskap av några efteranmälningar.

Nu visade det sig att prognoserna förbättrades för varje dag och kvällen innan start lovades uppehåll och bara svaga vindar. Anmälningarna hade också fyllts

på till 35. En minskning från förra året men det hade vi räknat med eftersom Jubileumsmarathon i Stockholm skulle gå bara en vecka senare.

Vädret visade sig vara just så bra som vi hoppats med mulet och strax under 20C och i princip vindstilla. Efteranmälningarna droppade in och till start var vi 51 löpare.

Det blev direkt en tätkvartett med fjolårssegraren Tomas Fridh, Lars Drageryd, Sören Forsberg (tre distriktslöpare) och Peter Jaktlund från Borlänge.

En bit efter kom så vi Östansjöare där vår senaste medlem Mengis Habte var långt före oss andra. Benjamin Lundqvist, Lars Karlsson (båda debutanter på maraton) och jag hade sällskap med Tord Blücher från Storådalen och Bengt Göransson, Falun, Bengt Lindgren, Vallentuna och Jan Lundell, Munkfors i 22 km.

Sedan sprang de senare tre ifrån oss Närkingar. Jag fick släppa även Tord,

Benjamin och Lars och sprang sedan i min ensamhet.

Efter 35 km var jag ifatt Lars och därifrån in i mål hade vi mer eller mindre sällskap. Ibland gick han, ibland jag men till sist var han den starkaste.

Mengis tappade en del på slutet men blev bäste Östansjöare och Benjamin gjorde en mycket bra debut och kom in som tvåa av oss.

I täten ökade Tomas Fridh, Stocksäter farten och försvarade segern på nästan samma tid som ifjol. Det skiljde till slut bara 23 sekunder. 2.53.26 i år mot

2.53.03 förra året. Två blev Sören Forsberg, IF Start med tiden 2.56.30. De var de enda som kom in under tre timmar. Peter Jaktlund, Borlänge LK klarade tredjeplatsen på 3.01.43 och KFUM Örebros Lars Drageryd höll fjärdeplatsen och kom i mål på 3.04.03.


Loppet var samtidigt DM – VDM för Närke och där tog vi tre medaljer. Benjamin och Lars fick silver i M35 respektive M 45 och jag fick guld i M 55.


Östansjö SK:s resultat: 27) Mengis Habte 4.16.45

34) Benjamin Lundqvist 4.25.04 36) Lars Karlsson 4.30.11

38) Per Börjesson 4.32.22.


Per Börjesson