image


Århundradets, ja till och med årtusendets första maratonlopp i Närke blev lyckat. Det var femton år sedan det sista Örebro city maraton arrangerades och nu var det hög tid att prova ett annat koncept. Landsvägs mara istället för stads mara.

Det var totalt 39 anmälda men två kom aldrig till start. Av de 37 som startade var det bara en som bröt loppet. 13 av deltagarna var från Närke och de gjorde också upp om DM och Veteran DM medaljerna.

Vädret var OK om inte helt idealiskt. Först sken solen lite för starkt och det var drygt 25 grader vid start redan kl. 10.00. Efter ca 1,5h kom åskan och ganska kraftigt regn. Men det slog om igen så ca

13.30 sken åter solen och det blev varmt. Vädret är inte mycket att göra åt men det var väldigt svag vind och det betyder mer än regn eller sol.

Vi fick bra hjälp med funktionärsskapet av Svenska kyrkan Viby, Gillet, Vretstorps IF och Aspa IK som bemannade var sin service station. Som vägvakter fungerade i huvudsak egna klubbmedlemmar men två inlånade Startare (Ingjalds) var guld värda.

Banan var enligt deltagarna väl markerad med både skyltar, pilar på vägbanan samt tidigare nämnda

vägvakter. Utöver det fanns både för och efter åkare.

Alla var nöjda med utbudet i servicestationerna där det fanns vatten och sportdryck, lättöl, cola och kaffe att dricka samt banan, vattenmelon, salt gurka, russin, nötter och twixchoklad att äta. Allt sponsrat av Ica Allé supermarket Hallsberg.

Så själva loppet. Daniel Brånn från Kumla SF tog ledningen redan från start och höll den ända in i mål.

Segertiden blev 2:55:11. Bästa veteran var Ken Nordström från Vilsta IK, som springer i klassen M 45 och fick tiden 3:09:57. Snabbaste dam var Sofia Kay, Vi som springer 4:28:37.

Maxtiden var satt till sex timmar vilket är vanligt i maraton sammanhang men alla 36 som fullföljde kom i mål på under fem timmar.

Av de 37 startande var det 14 herrar från Närke varav en bröt. Det kvinnliga deltagandet var lågt, bara två startande, ingen från Närke.

Medelåldern på deltagarna var ganska hög då det bara var fem seniorer (4M och 1K) och ingen enda deltagare i 35 års klasserna. Tre herrar var över 70 år. Erfarenheten var enorm hos vissa, en som sprungit över 200 maror, en 600 men de var ”nybörjare”. Det fanns en som gjort över 700 maratonlopp.

Två av deltagarna sprang i motionsklassen, en av dem blev total femma!

I DM sprang vi fyra Östansjö löpare hem tre medaljer, ett guld och två silver. Guldet togs av Per Börjesson i M 55 medan Björn Göthlin M 40 och Benny Frost M 45 tog var sitt silver. Håkan Broman kom fyra på DM i M 45 klassen.

Vi räknar med att arrangera ett nytt Viby marathon nästa år 2011 och hälsar alla välkomna att delta då!


Resultat: 9) Benny Frost 3:28:42, 19) Björn Göthlin 4:04:12 20) Per Börjesson 4:17:12 23) Håkan

Broman 4:21:36